CSBN 2019: ontwrichting maatschappij ligt op de loer

Vandaag is het Cyber Security Beeld Nederland (CSBN) gepubliceerd door de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, NCTV.

In het CSBN, waar Liesbeth Holterman namens Cyberveilig Nederland in verschillende expertsessies input heeft geleverd, wordt gewaarschuwd voor ontwrichting van de Nederlandse maatschappij door cyberaanvallen uit het buitenland. De vrijwel volledige afhankelijkheid van digitalisering heeft digitale veiligheid essentieel gemaakt voor het functioneren van onze maatschappij en economie. Vrijwel al onze vitale processen en systemen zijn volledig afhankelijk van ICT.

Dit maakt Nederland kwetsbaar voor spionage, verstoring en sabotage.  Met name China (digitale spionage) en Rusland (digitale sabotage en verstoring) worden genoemd.

Ook de problematiek rondom cybercriminaliteit krijgt aandacht. Door het gemak waarmee criminelen cyberaanvallen kunnen uitvoeren, zal dit de komende jaren ook een probleem blijven. 

De vrijwel volledige afhankelijkheid van digitalisering heeft digitale veiligheid essentieel gemaakt voor het functioneren van de Nederlandse maatschappij en economie. Eén incident kan leiden tot een keten van incidenten en uiteindelijk uitval van bijvoorbeeld gas, water of elektra. Door het bijna volledig verdwijnen van analoge alternatieven en de afwezigheid van terugvalopties is de afhankelijkheid zo groot geworden dat aantasting kan leiden tot maatschappij ontwrichtende schade. Dit hoeft niet altijd het gevolg te zijn van een cyberaanval, een simpele fout kan al forse gevolgen hebben.

 Het vergroten van de weerbaarheid is dan ook belangrijk om de risico’s te verminderen. De toenemende dreiging maakt het noodzakelijk om de weerbaarheid permanent te verbeteren. Volgens het CSBN is investeren in cybersecurity dan ook geen vraag maar een opdracht aan de gehele maatschappij.

Het CSBN 2019 vind je hier.

CSBN 2019: ontwrichting maatschappij ligt op de loer