Tweede Kamer debatteert over de Wet bevordering digitale weerbaarheid bedrijven

Vandaag wordt er in de Tweede Kamer gedebatteerd over de Wet bevordering digitale weerbaarheid bedrijven, kort gezegd: de DTC-wet. Deze biedt de wettelijke borging voor de activiteiten van het Digital Trust Center (onderdeel van het ministerie van EZK) waarin belangrijke zaken worden geregeld voor het verhogen van de weerbaarheid van niet-vitale organisaties in Nederland, zoals informatiedeling over dreigingen, kwetsbaarheden en incidenten en het stimuleren van samenwerkingsverbanden.

Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) heeft al de taak om namens de minister van Justitie en Veiligheid vitale bedrijven en de rijksoverheid te voorzien van dreigings- en incidentinformatie. Dat wordt geregeld in de Wet beveiliging netwerk- en informatiesystemen (Wbni). Deze nieuwe wet biedt de mogelijkheid voor het DTC om niet-vitale organisaties te voorzien van dreigings- en incidentinformatie. 

Vanochtend mocht Petra Oldengarm, directeur van Cyberveilig Nederland, in het NOS Radio 1 Journaal een toelichting geven op wat deze wet inhoudt en waarom deze belangrijk is voor Nederland. Onder andere de rol van niet-vitale organisaties in de toeleveringsketen naar vitale organisaties kwam aan bod: “Soms wordt vergeten dat in de toeleveringsketen naar vitale organisaties veel niet-vitale organisaties een rol spelen. Wanneer deze organisaties uitvallen kan dit ertoe leiden dat vitale organisaties ook uitvallen. Wanneer deze organisaties uitvallen ontwricht dat mogelijk de maatschappij”.

Om 17:00 start het debat over de Wet bevordering digitale weerbaarheid bedrijven.

Meer informatie over deze wet is hier te vinden.
Het NOS Radio 1 Journaal van vanmorgen is hier terug te luisteren. Petra was rond 7.30u te horen.

Tweede Kamer debatteert over de Wet bevordering digitale weerbaarheid bedrijven